Van La Pépinière de la Fidélité naar La Fidélité Future.

Een korte geschiedenisles

In 2023 vieren we de tweehonderdste verjaardag van de ‘Catalogue Descriptif Abrégé’ van Jean-Baptiste Van Mons. Dat werk kan beschouwd worden als een vroeg historisch overzicht van lokale fruitvariëteiten van Brussel en omgeving. We willen de aanloop naar die verjaardag aangrijpen om de fruitbomencollectie van destijds opnieuw tot leven te brengen. Zo kunnen we toekomstgericht het erfgoed van morgen realiseren.

La Fidélité Future – Smakelijk Brussels erfgoed

Dit project verwijst naar La Pépinière de la Fidélité (1796-1819) de grootste experimentele boomgaard die Brussel ooit heeft gekend. Deze boomgaard was de verdienste van één uitzonderlijke Brusselaar: Jan-Baptist Van Mons (Brussel 1765 – Leuven 1842).

Van Mons wordt de vader van de Belgische pomologie genoemd en die naam heeft hij niet gestolen. Hij opende zijn experimentele boomgaard in 1796, waar hij om en bij de 2000! fruitvariëteiten kweekte. Op het hoogtepunt van de kwekerij stonden er 80.000 zaailingen (jonge bomen) op een oppervlakte van drie hectaren. Dat zijn ongeveer zes voetbalvelden. Deze lap kweekgrond lag binnen de Brusselse stadsmuren en was er voor iedereen die zich interesseerde in het kweken van fruit en de tuinbouw. Van Mons werkte met een zelf ontwikkelde kweekmethode die resulteerde in meer dan 600 nieuwe fruitvariëteiten. Hij kweekte er appelen, pruimen, kersen, perziken, druiven en klein fruit zoals frambozen maar zijn voorliefde ging uit naar de peer, een royale vrucht waar hij zo’n 400 verschillende variëteiten van creëerde.         

In 2023 vieren we de tweehonderdste verjaardag van de ‘Catalogue Descriptif Abrégé’ van Jan-Baptist Van Mons (1823). Dat werk kan beschouwd worden als een vroeg historisch overzicht van lokale fruitvariëteiten uit Brussel en omgeving. De Bûûmplanters willen (de aanloop naar) die verjaardag aangrijpen om de fruitbomencollectie van destijds opnieuw tot leven te brengen. Zo willen we toekomstgericht het erfgoed van morgen realiseren.

Brussel stad was in de 18de en vroege 19de eeuw een combinatie van wijken met kronkelende straten en steegjes, marktpleinen, stadspaleizen en grote open ruimtes, weides en boomgaarden die vooral aan de rand van de Vijfhoek waren gelegen. De grootste boomgaard van allemaal was die fameuze Pépinière de la Fidélité gesticht en beheerd door Van Mons.

Met dit project laat Bûûmplanters je kennismaken met de man, die gebeten was door de pomologie, de studie en kweek van fruitbomen. Hij was een obsessief liefhebber van natuur en wetenschap. We gaan dieper in op zijn levenswerk, zijn bewogen leven en loopbaan die nauw verbonden zijn met de geschiedenis van Brussel. 

Van Mons levensverhaal en carrière brengt je ver buiten de grenzen van Brussel en België. Als wetenschapper bouwde hij een enorm netwerk uit. Hij wisselde zijn kennis uit met collega-wetenschappers, fruitboomkwekers, botanici en liefhebbers over de hele wereld.

Dankzij de steun van Urban Brussels gaan de Bûûmplanters dit smakelijke maar jammer genoeg vergeten erfgoed de komende jaren terug brengen naar Brussel.

Santé!